Na našich stránkách už jsme psali o metodě zjišťování kvality medu pomocí izotopové metody - v článku Lze ochránit spotřebitele od porušeného medu?. Více se o kontrolních přístrojích dozvíte např. zde. Zajímalo nás tedy, jestli na testování touto metodou u medu skutečně dojde.
D: Na kterém ze dvou zařízení se bude provádět analýza medu?
O: Na zařízení IRMS.
D: Počítá se s analýzami medu na zařízení jako standardní a běžný rozbor?
O: Nepočítá. Analýzy budou prováděny pouze pro úřední kontrolu. Tzn. zařízení bude využíváno pouze orgány státní správy v rámci úřední kontroly.
D: Kolik vzorků medu je schopno zařízení vyhodnotit za rok?
O: Počet vzorků medu závisí na počtu analýz ostatních komodit a celkové kapacitě laboratoře. Předpokládá se, že v rámci úřední kontroly to bude zhruba 100 vzorků medu ročně.
D: Co se přesně u medu hodnotí? (C3;C4 cukry??)
O: V rámci úřední kontroly to je přídavek C4 cukrů dle oficiální metody AOAC 998.12.
D: Kdy začně ostrý provoz zařízení a kolik vzorků celkem (jako nejen med) bude hodnoceno?
O: Ostrý provoz bude zahájen v říjnu 2006 úřední kontrolou produktů révy vinné, tj. po akreditaci příslušných metod zkoušení. S
úřední kontrolou medů se počítá v průběhu roku 2007.
D: Na kolik vyjde analýza medu na přístroji resp. cca vzorek/Kč ?
O: Není prozatím vykalkulovaná.
Děkujeme za odpovědi.
Za redakci VN se ptal Gustimilián Pazderka.
Odpovídala Milena Kozáková, Státní zemědělská a potravinářská inspekce.