Rozpouštění cukru a krmení

Krmení nebo chcete-li dodání zásob před zimou je důležitá věc. Každý má na to svůj postup, jak to co nejlépe, efektivně, ale hlavně co nejméně pracně, provést. Pro ty, co stále tápají a zkoušejí různé varianty, tady máme jedno z možných řešení.

Ideální je pro krmení cukerný roztok, který včely odebírají plynule a nemusejí jej nějak více zpracovávat. Samozřejmě se najdou včelaři, kteří roztok nepřipravují, nasypou cukr do čtyřlitrových sklenic, zalijí vodou, protřepou a položí s prosakovacím víčkem na rámky nebo na nějaké mezidno, či jakoukoliv k tomu účelu zhotovenou podložku. Nicméně v tomto článku bude řeč o cukrném roztoku a jeho příprava nám obvykle zabere nějaký čas (dá se říci, že mně osobně zabere času dost, protože jsem roztok vždy připravoval naněkolikrát a ještě ke všemu rozvařováním). Mám za to, že následujícím řešením si ušetříte spoustu času a ještě je příprava roztoku více než snadná.

Je jasné, že pokud se bavíme o roztoku, musíme cukr nějak ve vodě rozpusit. Použijeme k tomu prázdný sud (je možný i plastový), ponorné kalové čerpadlo a nějaké dřevo na ukotvení čerpadla.
Čerpadlo umístíme do sudu a zajistíme jej proti pohybu. Pak nalejeme do sudu vodu (mě opět těší, že může být i studená) a zapneme čerpadlo. Postupně přidáváme cukr v potřebném množství. Míchání cukru zajistí čerpadlo vířením vody. Postupem času se nám všechen cukr rozpustí a můžeme začít doplňovat zásoby na zimu.

Pokud použijeme kalové čerpadlo novějšího typu, bude určitě obsahovat tepelnou pojistku, která čerpadlo po určité době vypne, asi tak na 1 minutu.

A tady máme opět usnadnění - místo klasických čtyřlitrových lahví s prosakovacími víčky, si nachystáme čisté kbelíky, do kterých roztok nalejeme. Kbelíky s roztokem položíme přímo na rámky a přikryjeme prázdným nástavkem (nebo dvěma) a víkem. Aby se nám včelky neutopily, položíme na hladinu roztoku nějakou plovoucí hmotu, po které nám včelky polezou. Ideální je nějaká bublinková fólie, fólie od bonboniery nebo něco podobného, co se udrří na hladině, ale nenasaje se roztokem. Průměr fólie by měl být takový, jaký je průměr dna kbelíku, nikoliv průměr u vrcholu! Fólie musí totiž klesat zároveň s hladinou roztoku, který včely odebírají.

Aby nebylo moc teorie, podívejte se na fotografie, které celý proces od rozpouštění cukru po jeho následné zkrmování, přibližují. Fotografie, vlastně i nápad, nám zaslal p. Antonín Podhájecký.

  • krmeni01Umístění čerpadla v nádobě
  • krmeni02Rozpouštění cukru

  • krmeni03Celkový pohled na nádobu
  • krmeni04Pohled na úl s krmnými kbelíky

  • krmeni05Pohled do nástavku na kbelíky
  • krmeni06Kbelík v nástavku

  • krmeni07Bublinková fólie v kbelíku
 

 

 

Poslední články

Značení matek

Rok 2024

Odběr novinek

Tagy

Inzerce

  


Včelařské noviny
internetový včelařský portál

ISSN 1214-5734

 

Kontakt:


Zásady zpracování osobních údajů