Včelí produkty

Včelí jed - zabiják viru HIV

Studie vědců z Washingtonovy univerzity v americkém St. Louis přichází s převratným objevem v boji proti viru HIV. Vědci zjistili, že proti viru lze účinně bojovat toxinem jménem melitin, který tvoří polovinu obsahu včelího žihadla. Napadá ochrannou membránu kolem viru a vytváří v ní otvory.

Číst dál...

Antiseptické vlastnosti medu

Jak včely připravují med - nejznámější a mezi lidmi také nejoblíbenější produkt, víme. O medu údajně existují záznamy tak staré, jak lidstvo samo. Kdykoli někdo psal o lidech, psal zároveň i o medu. Aristoteles nadšený harmonií vůně a barvy medu údajně označil tento včelí produkt za rosu destilovanou ze světla hvězd a duhy.

Číst dál...

Hodnota medu pro výživu člověka

Zatímco filozofové a lid opěvují med od pradávna, vědecky vzdělaná obec lékařů byla v minulosti (a je i dnes) často skeptická a považuje med jen za jistou alternativu k ostatním cukrům, které jsou na trhu k dispozici.

Číst dál...

Vliv vlhkosti vzduchu na kvalitu medu

Při listování včelařskou literaturou se mi dostaly do rukou názory německého odborníka na včelí fyziku dr. A. Büdela ze začátku šedesátých let minulého století. Odborník podrobně zkoumal fyzikální vlivy na život včel v úlu a stejně tak i na jejich nejznámější produkt - med.

Číst dál...

Jak vzniká med? III. část

Sériemi různých pokusů provedený­ mi v letech 1927, 1928 a 1933 Američan Root zjistil, že odstraňování vlhkosti z nektaru a čerstvé sladiny pokračuje v úlu velmi progresivně i po tom, co ji včely po kapkách rozptýlily v plástech (viz předchozí část tohoto serialu).

Číst dál...

Poslední články

Značení matek

Rok 2025

Odběr novinek

Tagy

Inzerce

  


Včelařské noviny
internetový včelařský portál

ISSN 1214-5734

 

Kontakt:


Zásady zpracování osobních údajů