Kalendárium - listopad

Dušičkové počasí bohaté na mlhy, srážky a noční mráz jistě nenechá nikoho na pochybách, že naše včelstva již prožívají období zimního klidu. Včely v zimním chomáči jsou převážně dlouhověké. Mohou si tedy dovolit vychovávat za sebe jen minimální náhradu nových včel, nebo neplodovat vůbec.



Protože včela není teplokrevný živočich, vystačí v tomto období s podstatně nižší teplotou prostředí. Uprostřed chomáče je malé jádro včel, které udržuje teplotu asi 20 st. C. Kolem něj je silná vrstva na sebe natěsnaných včel, které udržují teplotu jen kolem 7 st. C. V této vrstvě vydrží každá včela s obsahem svého medného váčku asi 6 - 8 týdnů. Čím silnější je včelstvo, tím silnější je tato "izolační vrstva včel" a tím nižší je celková spotřeba zásob. Předpokladem ovšem je, že včelstvo není nikým a ničím vyrušováno.

Tlumení varroázy

Rušitelem se však i v tomto období stává na několik okamžiků sám včelař, neboť musí pokračovat v boji proti varoáze. Poslední ošetření provádíme až v samotném závěru roku a včelstva stále ponecháváme bez uteplení, aby co nejdříve ukončila plodování a léčení tak bylo co nejúčinnější. Pro případ, že později denní teploty již nevystoupí na potřebných +10 st. C, použijeme místo fumigace vyvíječ aerosolu.

Ochrana a zpracování voští

Dílo uskladněné v uzavřených prostorách je ještě ohrožené zavíječem voskovým. Pokračujeme tedy v ošetřování oxidem siřičitým nebo Staphexem. Z vyřazeného díla vytavíme vosk a nebo je přímo zašleme ke zpracování a k výměně za mezistěny. Také v tomto případě postupujeme velmi obezřetně. Nedokonalé tepelné ošetření vosku (kolem 117 st. C) před zpracováním na mezistěny je jednou z hlavních příčin šíření nebezpečné nákazy moru včelího plodu. Této míry sterilizace vosku není možné dosáhnout v různých kutilských lisovnách mezistěn. Výměnu si tedy raději necháme provést u zavedených a technicky dostatečně vybavených firem, jako je např. zařízení ČSV Včelpo Obora.

Přebytečný vosk prodáme, nebo zpracujeme na dekorativní svíce, o něž je zejména v době adventu velký zájem.

Hodnotit matky a objednat nové!

Během sezóny jsme si jistě všimli větších či menších rozdílů mezi jednotlivými včelstvy a to zejména pokud jde o medný užitek, mírnost, rojivost, nebo v poslední době tak důležitou vlastnost, jakou je čistící pud. Určitě bychom měli naplánovat výměnu matek u těch včelstev, která nás ve zmíněných ohledech dostatečně neuspokojila. Za tím účelem již nyní objednáme ve vyšších chovech nové matky. Pro rozchov z plemeniva od vlastních matek bychom měli použít jen ty, které již jednu, nejlépe dvě sezóny prokázaly nadprůměrně dobré vlastnosti a výsledky.

Oprava úlů

Jednou z cest, jak si včelaření ještě více zpříjemnit, je mít pro příští sezónu včas připraveno veškeré potřebné nářadí a zařízení. Již nyní si tedy promyslíme, kolik nástavků jednotlivým včelstvům v příští sezóně poskytneme, kolik oddělků a smetenců budeme vytvářet, kolik chceme vychovat matek, jakou konkrétní technologii použijeme a co vše k tomu budeme potřebovat. To, co nám schází včas zakoupíme, nebo vyrobíme. Vše ostatní řádně očistíme a vydesinfikujeme; dřevěné a kovové pomůcky nejlépe ožehnutím plamenem. Poškozené zařízení včas opravíme.

Promyslíme si, zda má smysl opravovat úly staré 30 nebo i více let. Ti, kdo v nich včelaří, s nimi již umí pracovat. Možná by však stálo za to porozhlédnout se, zda by nám nějaký moderní nástavkový systém nepřinesl ze včelaření ještě více radosti a užitku.

Prodej medu

Listopadem rovněž začíná období častých onemocnění horních cest dýchacích. Hospodyňky již pomalu začínají shromažďovat suroviny potřebné pro pečení vánočního cukroví. To znamená, že se blíží čas nejvyšší poptávky po kvalitním medu. Kdo v létě nespěchal s jeho prodejem doslova za každou cenu, má se nyní na co těšit. Jeden kilogram lze nyní prodat tzv. "přes ulici" přibližně za 80 - 100 Kč. Je však třeba dodržet několik podmínek:

  1. Kvalita
    Průzkumy trhu jasně ukazují, že jde-li o potraviny, většina kupujících preferuje zboží kvalitní, byť za vyšší cenu. Máme-li sebemenší pochybnosti o kvalitě nabízeného medu, raději jej zpracujeme jinak. Zákazníka může odradit i kvalitní, ovšem nesprávně zpracovaný květový med. Proto květové medy zásadně pastujeme.
  2. Pastování
    Správně napastovaný med má lahodnou chuť a dobře se s ním manipuluje. Také u nás rychle roste jeho obliba. Naopak přirozeně zkrystalizovaný tuhý med budí podezření z pančování sacharózou.
  3. Čistota
    Novou sklenici (se šroubovacím víčkem) na 1 kg medu dnes pořídíme zhruba za 7 - 8 Kč. Zato získáme jistotu, že se do medu nedostanou pachy z předchozího obsahu (např. z okurek) a že se zákazníkovi med ze sklenice nevyleje. Naplněnou a řádně uzavřenou sklenici omyjeme a osušíme, aby na povrchu nebyla ulepená od medu. Důležité je také cezení medu přes jemná síta. Plnění medu do sklenic si můžeme usnadnit a urychlit používáním vhodné stáčecí nádoby.
  4. Značení
    Každá sklenice s medem musí obsahovat nejzákladnější údaje: o jaký druh medu se jedná, od kterého včelaře pochází, jaká je jeho čistá hmotnost a kdy byl med do sklenice naplněn. Připojit další informace o vlastnostech a využití medu je vždy jen k dobru věci. Vše ale musí být přehledné. Použít k tomu etikety dodávané do včelařských prodejen je více než výhodné.
  5. Nebát se rozdávat
    Na prvním místě pamatujeme na ty, kdo nám se včelařením pomáhali a také na ty, kdo v souvislosti s naším koníčkem mohli utrpět nějakou újmu, např. naši sousedé. Rozdáváním kvalitního a chutného medu našim příbuzným, spolupracovníkům a známým získáme další zákazníky, které dosud možná nenapadlo, že by med mohl trvale patřit do jejich jídelníčku.
    Tuto velmi účinnou reklamní kampaň si však samozřejmě nemohou dovolit ti, kdo svůj med prodávají příliš levně, často pod hranicí skutečně vynaložených nákladů.

Svazová činnost

Období dlouhých večerů využijeme k setkáním a ke konání odborných přednášek. V málopočetných ZO to však může být problém a proto bude vhodné, když k jejich zorganizování několik menších ZO spojí své síly.

Po dlouhá staletí naši předkové pamatovali v modlitbě na své blízké, kteří již zemřeli. Zastavme se v těchto dnech na chvíli i my a vzpomeňme na ty, kteří své včeličky i nás již opustili.

 

Poslední články

Odběr novinek

Inzerce

  


Včelařské noviny
internetový včelařský portál

ISSN 1214-5734

 

Kontakt: